Categorieën
Paddestoelen

Parelamaniet

Parelamaniet, klik voor groter

Naam Parelamaniet, Amanita rubescens(Pers.:Fr.) S.F. Gray

Beschrijving De hoed van deze paddestoel is rozebruin tot vleeskleurig. De plaatjes en de steel zijn wit, alhoewel de steel vaak een wat rozige verkleuring heeft, vooral naar de voet. De steel heeft een wat langwerpige, gestreepte ring en is verder bezet met kleine schubjes. De voet is enigszins verdikt (knolvormig), maar niet zo sterk als bij sommige andere soorten amanieten. De voet wordt niet of nauwelijks door een beurs omvat. Bij kneuzing kleurt het vlees langzaam roze. Hoogte: 6-14 cm, breedte: 5-15 cm.

Habitat Komt voor in naald- en loofbossen, in de zomer en de herfst. Algemeen voorkomend.

Opmerkingen Deze foto is gemaakt in juli 2004 in Norg, bij onszelf in de tuin. De dag daarvoor was er alleen nog maar een bolletje te zien, op de dag na de foto was de zwam volledig uitgerijpt. Deze hoge snelheid kwam waarschijnlijk door het zeer “groeizame” weer, dat we in juli 2004 hadden. Op de foto zijn nog geen roze-verkleuringen te zien, de volgende ochtend echter wel.
Het is makkelijk deze soort te verwisselen met de Grauwe amaniet en de Panteramaniet; De Grauwe amaniet heeft echter geen roze-verkleuring en is vaak wat forser van bouw en de voet van de Panteramaniet wordt meestal omvat door een beurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *